De Beste Tips Voor Yoast-SEO optimalisatie voor je website

header afbeelding yoast SEO website
Bron afbeelding: Yoast.com

In dit informatieve blog nemen we je mee in de wonderlijke wereld van de Yoast SEO WordPress-plugin en laten we je zien hoe je deze tool kunt gebruiken om je online aanwezigheid te versterken.

Als je ooit een website hebt beheerd of een blog artikel hebt geschreven op je WordPress website, ben je waarschijnlijk al een keer op Yoast SEO gestuit. Dit stuk gereedschap stelt je in staat om op een eenvoudige manier je SEO titel, URL-slug en meta-omschrijving te perfectioneren.

Deze plugin is je geheime wapen voor het optimaliseren van deze (nogal) cruciale aspecten, waardoor je website aanzienlijk beter vindbaar wordt voor zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo.

De Kracht van een Geweldige SEO-titel

Stel je eens voor dat je website een etalage is, en je SEO-titel de glinsterende, uitnodigende uithangbord is dat mensen aantrekt.

In ons voorbeeld, zoals te zien in de onderstaande afbeelding, is de SEO-titel ‘Optimaliseer je SEO met Yoast: Tips & Tricks – PresisWeb.nl’.

Vaak bestaat de SEO-titel uit de naam van je webpagina of blogpost, gevolgd door de sitenaam. Met de Yoast-plugin hoef je alleen ‘%%sitenaam%%’ achter je paginatitel te zetten of op het knopje “Voeg Sitenaam toe” te klikken, en je sitenaam wordt automatisch toegevoegd. Handig, toch?

En als je in de toekomst je sitenaam wijzigt, worden alle SEO-titels waarin ‘%%sitenaam%%’ staat automatisch bijgewerkt. Dit bespaart je een hoop handmatig werk.

Een ideale SEO-titel heeft een lengte van 65 tot 70 tekens om perfect in de zoekresultaten van Google te passen. Yoast SEO geeft je een seintje als de titel te lang is, door de groene balk onder de titel rood te maken. Voor blogtitels mag de titel echter wel wat langer zijn, omdat ze vaak uit volledige zinnen bestaan.

Voorbeeld Snippet van google in Yoast SEO plugin

Een voorbeeld van de SEO snippet van deze pagina

De Geheimen van de Slug

Elke pagina of blogpost op je website heeft een unieke URL, beginnend met je website’s naam, zoals presisweb.nl in ons voorbeeld. Daarna voegt WordPress automatisch de sectienaam toe, bijvoorbeeld ‘blog’. Aan het einde van de URL vind je het gedeelte dat specifiek is voor het artikel of de pagina, en dat noemen we de ‘slug’. In ons voorbeeld is de slug ‘boost-je-website-met-yoast-seo-de-beste-tips-voor-yoast-seo-optimalisatie’, en WordPress voegt automatisch streepjes tussen de woorden in de slug toe.

Meestal hoef je de slug niet handmatig aan te passen, dus we raden aan om deze ongewijzigd te laten.

Voorbeeld invulling Yoast SEO plugin op een pagina

De invulling van Yoast SEO op deze pagina

De Magie van de Meta-omschrijving

De meta-omschrijving is als het achterflapje van een boek: het moet kort en krachtig zijn, zodat mensen meteen willen doorklikken naar je website. (of je boek willen lezen)

In ons voorbeeld is de meta-omschrijving: ‘Ontdek hoe je deze Yoast-SEO tips kunt gebruiken om je online aanwezigheid te versterken! Heb je hulp nodig? Wij helpen je graag.’ Een ideale meta-omschrijving is ongeveer 156 tekens lang.

Yoast SEO waarschuwt je als de omschrijving te lang is door de balk rood te maken, dus kort hem in als dat nodig is. Maar maak hem ook niet te kort, want als de meta-omschrijving te kort is, kleurt Yoast de zin oranje en raadt aan om deze langer te maken.

De meta-omschrijving heeft één belangrijk doel: mensen die jouw zoekresultaat in Google zien, verleiden om door te klikken naar jouw website.

Het Geheim van het Focus Trefwoord

Naast de SEO-titel, slug en meta-omschrijving kun je in Yoast SEO voor WordPress ook een ‘Focus keyphrase’ ofwel ‘Focus trefwoord’ instellen. Dit is het sleutelwoord waarop je wilt dat je pagina of artikel hoog scoort in zoekmachines, het woord dat mensen intypen in Google, Bing of Yahoo.

In ons voorbeeld is het focus trefwoord ‘Yoast SEO Tips’. Zorg ervoor dat je dit trefwoord meerdere keren in de tekst van je pagina of artikel verwerkt. Dit verbetert je vindbaarheid op dat specifieke zoekwoord. (Lees hier het blog over zoekwoord optimalisatie)

Het is belangrijk om niet te overdrijven; Google herkent overmatig gebruik van een trefwoord en kan je juist lager rangschikken. De aanbevolen richtlijn is maximaal 5% van de tekst, maar Yoast SEO houdt 2% aan. Als het lastig is om het trefwoord vaak in de tekst te verwerken, kun je overwegen om synoniemen of gerelateerde woorden te gebruiken. Wees creatief!

Een voorbeeld van Focus Keyphrase in Yoast SEO plugin

De Focus Trefwoord van deze pagina

Yoast SEO voor Desktop en Mobiel

De Yoast SEO-plugin geeft vaak al suggesties voor de SEO-titel, slug en meta-omschrijving op basis van je pagina- of artikeltekst. Maar je hebt altijd de mogelijkheid om deze gegevens handmatig aan te passen door op de knop ‘Snippet bewerken’ te klikken. Bovendien kun je in de Yoast-tool zien hoe je snippet er ongeveer eruitziet op zowel desktop als mobiel, zodat je de perfecte presentatie voor beide schermen kunt optimaliseren.

Een voorbeeld van zoekresultaten op desktop pc

Krachtige Analyse voor een Sterke SEO

Terwijl je je pagina of artikel creëert, analyseert de Yoast SEO-plugin voortdurend je content op verschillende belangrijke punten. Hiermee zou je bij voorbaat al rekening kunnen houden als je de website aan het bouwen bent of net start met teksten schrijven voor de website.

 • Lengte van je paginatitel (maximaal 65-70 tekens)
 • Meta-omschrijving (maximaal 156 tekens)
 • Lengte van je content (minimaal 300 woorden voor SEO)
 • Bevat het focus trefwoord
  • Focus trefwoord komt voor in de titel (H1) van je pagina
  • Focus trefwoord is opgenomen in de eerste alinea
  • Focus trefwoord in tussenkopjes (H2)
  • Focus trefwoord komt meerdere keren voor in de tekst (maximaal 5%)
  • Focus trefwoord staat in de URL van de pagina of het artikel
  • Alt-tekst van afbeeldingen bevat informatie over het trefwoord. Let op, dit moet wel gaan over wat de afbeelding vertoond.
 • Minimaal 1 uitgaande link naar een andere website. (Dit kan bijvoorbeeld social media of wikipedia voor een extra uitleg)

Afbeeldingen: Vergeet niet om de alt-tag van afbeeldingen in te vullen met het focus trefwoord. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van je afbeeldingen te begrijpen en draagt bij aan de algehele optimalisatie.

Uitgaande Links: Hoewel uitgaande links naar andere websites soms nuttig kunnen zijn voor je content, is het belangrijk om hier selectief mee om te gaan. Elke keer dat een bezoeker op een uitgaande link klikt, verlaat deze jouw website. Wees voorzichtig en plaats alleen links als ze daadwerkelijk waarde toevoegen voor je bezoekers. Onthoud ook dat het delen van je eigen SEO-waarde met externe websites gevolgen kan hebben. Wees dus kieskeurig bij het plaatsen van uitgaande links op je pagina of in je artikel.

Het Verkeerslicht

Ten slotte biedt de Yoast SEO-plugin een handige samenvatting van je analyse in de vorm van een verkeerslicht.

Hoewel groene bolletjes doorgaans positief zijn, betekent een oranje bolletje niet automatisch dat je laag zult scoren in zoekmachines. De plugin dient als hulpmiddel om te laten zien welke factoren Google belangrijk vindt en of je aan die criteria voldoet. Het uiteindelijke oordeel over de relevantie van je pagina en de positie in de zoekresultaten ligt nog steeds in handen van Google. Soms kun je zelfs met enkele oranje bolletjes in de Yoast-plugin nog steeds in de top 10 van Google terechtkomen.

Kortom, de Yoast SEO-plugin is je betrouwbare metgezel bij het optimaliseren van je webpagina’s voor zoekmachines. Gebruik het als jouw gids om je online aanwezigheid te verbeteren en meer bezoekers naar je website te trekken. En onthoud dat een goede SEO-strategie niet alleen draait om technische optimalisatie, maar ook om het creëren van waardevolle en relevante content voor je doelgroep. Met de juiste aanpak kun je de concurrentie voorblijven en jouw plek veroveren in de digitale wereld.

Voorbeeld van het verkeerslicht Yoast SEO plugin

De ultieme lijst om aan te houden als leidraad voor een goede optimalisatie

In De Praktijk

Vergeet niet dat dit moet gebeuren per pagina. Per pagina volg je het lijstje die Yoast SEO aangeeft en vul je de Meta informatie in waar naar gevraagd wordt. Het is dan ook handig om hiermee rekening te houden als je de pagina’s bouwt en de content invult.  Uiteraard kan alles achteraf, maar houdt er dan wel rekening mee dat er misschien iets aan de content veranderd moet worden.

Laat Ons Voor Jou Werken

We begrijpen dat het optimaliseren van je website met behulp van de Yoast SEO-plugin een uitdagende taak kan zijn, vooral als je al druk bezig bent met het runnen van je bedrijf. Het goede nieuws is dat wij je kunnen helpen met deze taak. Onze ervaren SEO-experts staan klaar om de kracht van Yoast SEO te benutten en je website te optimaliseren voor zoekmachines.

Of je nu op zoek bent naar hulp bij het schrijven van SEO-vriendelijke content, het fine-tunen van je SEO-titels en meta-omschrijvingen, of het strategisch gebruik van focus trefwoorden, wij hebben de expertise om je te ondersteunen. Met onze professionele begeleiding en uitvoering kun je er zeker van zijn dat je website de aandacht krijgt die het verdient in de online wereld.

Dus, als je wilt profiteren van de voordelen van Yoast SEO, maar geen tijd hebt om het zelf te doen, neem dan gerust contact met ons op. We nemen graag de zorgen over je website-optimalisatie uit handen, zodat jij je kunt concentreren op wat je het beste doet: je bedrijf laten groeien.

Lees hier meer informatie over ons Google optimalisatie pakket

Deel dit bericht!

Dit vindt je wellicht ook interessant:

Leave a Reply