Wil je aan de slag met AI, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, je bent niet de enige. De wereld van Artificial Intelligence lijkt soms overweldigend, maar gelukkig is de praktijk vaak veel eenvoudiger dan je denkt. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces om AI te gaan gebruiken, zonder dat je een tech-expert hoeft te zijn.
Zo ga je eenvoudig aan de slag met Chat-GPT:
1. Bezoek de Chat-GPT-website
De eerste stap is eenvoudig: Om te beginnen, ga je naar https://chatgpt.com. Dit is de directe manier om toegang te krijgen tot OpenAI’s ChatGPT.
Je vindt hier alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met AI, zonder gedoe.
Nu kun je ervoor kiezen om zonder account verder te gaan, maar mijn voorkeur gaat uit naar inloggen. Hiermee bouw je een “relatie” op met GPT. Het is tenslotte machine learning, wat betekent dat het systeem je schrijfstijl en de vragen die je stelt onthoudt. Daarbij kan je later eenvoudig je chats teruglezen op je mobiel.
Tip: Je kunt ook heel eenvoudig 2 accounts gebruiken. 1 voor werk. En 1 voor privé. Zo hou je de privé vragen zoals “Hoelang moet ik een ei koken?” apart van de zakelijke vragen.
2. Maak een account aan (of log in)
Als je nog geen account hebt, kun je er gemakkelijk een aanmaken. Klik op ‘Sign Up’ rechts bovenaan. En vul je e-mailadres, wachtwoord en andere benodigde gegevens in. Heb je al een account? Dan kun je direct inloggen via ‘Log In’.
Je kunt hier uiteraard ook gewoon inloggen met je Google account. Dan kun je ook meteen inloggen op Chat-GPT via elk apparaat. Uiteraard kan je in de app eenvoudig tussen accounts switchen.
3. Zo start je een gesprek met Chat-GPT
Zodra je bent ingelogd, zie je een tekstvak waarin je je vragen of opdrachten kunt invoeren. Dit kan variëren van het schrijven van een blogpost tot het bedenken van nieuwe ideeën voor een project. Typ je vraag of opdracht in en ChatGPT genereert een passend antwoord of tekst binnen enkele seconden.
Uiteraard kan je ook gewoon een leuk gesprek aan gaan, je merkt al snel dat het lijkt alsof je met iemand zit te praten.
Wij noemen Chat-GPT hier intern onze “stagaire”. Dit maakt gebruiken van Chat-GPT ook een stuk laagdrempeliger. Je kunt je stagaire vragen om research te doen naar een bepaald onderwerp, om een blog voor je te schrijven, of om koffie voor je te halen. Chat-GPT zal in dit laatste helaas tekort schieten.
Vindt je dit spannend? Dan kan je ook gewoon simpelweg vragen naar het weer buiten als ijsbreker.
4. Pas de gegenereerde output aan
Ben je tevreden met de output? Fantastisch! Maar misschien wil je nog wat aanpassingen hebben. Vraag ChatGPT eenvoudig om de tekst formeel of casual te maken, of vraag om meer details. Het grote voordeel van AI is dat je de tekst volledig kunt afstemmen op jouw wensen.
5. In welke talen kan ik tegen GPT spreken?
Je kunt GPT in veel verschillende talen gebruiken! Enkele van de meest voorkomende talen waarin je kunt communiceren zijn: Engels, Nederlands, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Japans, Koreaans, Chinees (Mandarijn), Russisch, Arabisch, Turks, Hindi.
Veel talen dus. Daarnaast begrijpt GPT ook minder gangbare talen en dialecten, hoewel de precisie kan variëren afhankelijk van de taal en complexiteit. Het model kan vaak ook codeswitching (het mixen van meerdere talen in één gesprek) aan.
Je kan ook heel eenvoudig vertalen. Stel dat je een engels antwoord hebt gekregen, kan je gewoon zeggen.. “Mag ik dit in het nederlands?” En dan krijg je het zelfde antwoord nog een keer in het nederlands.
6. Verken andere tools, zoals DALL-E (voor betaalde gebruikers)
Naast ChatGPT kun je, als je een betaald abonnement hebt, ook experimenteren met DALL-E, een tool die afbeeldingen maakt op basis van tekst. Dit biedt interessante mogelijkheden voor visuele contentcreatie, vooral als je op zoek bent naar unieke afbeeldingen voor blogs of social media.
Heb je een gratis account? Geen zorgen, met ChatGPT kun je al ontzettend veel bereiken.
Betaalde Chat-GPT kost momenteel 20 euro per maand. Maar dan heb je ook echt toegang tot alle interne applicaties van OpenAI zelf. Ons voorkeur gaat uit naar Dall-E, omdat deze image generator super leuk is om mee te werken.
Wat kan je doen met de Dall-E image generator?
Met een betaald account kan je een eenvoudig afbeelding prompt geven zoals “Mag ik een image van een schattige robot die zwaait naar je, voor de robot staat een bureau met daarop een laptop?” Druk op enter; en hij rolt images voor je eruit.
Alles wat je kan bedenken kan je een image van laten maken.
Zo eenvoudig is het! Uiteraard kan je ook weer deze vragen opbouwen door te zeggen dat de robot dan het liefst paars moet zijn. Of dat je graag een wide-screen ratio image wilt voor wat bredere schermen. Dat heb ik in dit geval gedaan. Dat is het plaatje van deze blog geworden!
Tip: Weet je niet helemaal hoe je dit een afbeelding moet omschrijven? Vraag Chat-GPT om een prompt voor een afbeelding.
7. De voordelen van Chat-GPT en je website
Het doel van de AI-tools zoals die van OpenAI is helpen om je om tijd te besparen en processen te automatiseren.
Of je nu snel een tekst wilt genereren, creatief wilt brainstormen, of visuele content wilt creëren, AI kan een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse werkzaamheden. Tegenwoordig kun je AI zelfs koppelen aan Zapier of andere leuke apps. Die je weer kan koppelen aan je website of zelfs social media.
Wel een disclaimer: Alles wat Chat-GPT zegt, is hypothetisch. Het is een creatieve teksten schrijver, maar dat is ook alles. Doe altijd een double check naar de informatie of “feiten” die je krijgt!
Tot slot: Have fun met Chat-GPT exploren! Heb je hierover vragen? Dan staan we uiteraard graag voor je klaar.