Wanneer je op een website bent en daar persoonlijke- of betaalgegevens achterlaat, wil je graag dat deze gegevens goed beveiligd worden. Dat wordt gedaan door een SSL-certificaat aan te schaffen op de website.
Heb je deze niet, dan kun je het verkeer naar jouw website drastisch zien dalen. Voortaan zullen Google Chrome en Mozilla Firefox hun gebruikers waarschuwen voor onveilige websites. Onveilige websites hebben geen SSL-certificaat. Wil je dat (potentiële) klanten jouw website bezoeken? Dan is het dus belangrijk dat de beveiliging van je website goed is en je een certificaat hebt. Maar, wat is een SSL-certificaat eigenlijk en wat doet het? Wij leggen het je uit.
Wat is een SSL-certificaat?
Een SSL-certificaat zorgt voor een betere beveiliging van bestanden en gegevens die worden verzonden tussen de server (ook wel bekend als jouw website) en de internetbrowser. Door een SSL-certificaat worden deze gegevens versleuteld. Cybercriminelen kunnen informatie onderscheppen die online staan en niet over een beveiligde verbinding gaan. Bijvoorbeeld inlog-, persoonlijke- en bankgegevens. Dus bij websites of webshops waarbij je moet inloggen en (gevoelige) informatie moet doorgeven, is het belangrijk dat de verbinding goed wordt beveiliging.
Hoe herken je een veilige website?
Wanneer een website beschikt over een SSL-certificaat, herken je dit aan de adresbalk. Je let er zelf waarschijnlijk al op wanneer je ergens informatie moet achterlaten, maar tot vandaag heb je wellicht niet herkent dat dit aangeeft dat de website een SSL-certificaat heeft. Zo herken je een veilige website:
Er staat ‘https’ in plaats van ‘http’ in de adresbalk. Die extra ‘S’ staat voor secure (veilig), waarmee aangetoond wordt dat het om een veilige website gaat. Ook staat er een gesloten slotje en kleurt het eerste gedeelte vaak groen.
Is een website niet veilig, dan staat er (in de meeste gevallen) ‘http’ en staat er een uitroepteken in de adresbalk. Wanneer je dit ziet, is de website niet veilig genoeg om jouw gegevens achter te laten. De website bezoeken echter levert geen gevaren op.
Is een website echt onveilig, herken je dit aan de (vaak) rood gekleurde letters in de adresbalk en is het slotje geopend of staat er een uitroepteken. Als je dit ziet staan in een adresbalk, vul dan zeker geen gegevens in. De website is onvoldoende beveiligd en jouw gegevens kunnen worden onderschept door cybercriminelen. Zulke websites kun je beter totaal vermijden.
Bescherm jouw website
Besluit je om geen SSL-certificaat aan te schaffen, dan is de kans groot dat bezoekers jouw website vermijden. Wanneer zij de melding gaan ontvangen dat zij zich op een onveilige website bevinden, gaan de alarmbellen rinkelen en is de kans groot dat zij de website verlaten. Heb jij een webshop? Dan zul je waarschijnlijk de verkoopconversie zien dalen. Wees verstandig en voorkom dit. Je kunt zelf een SSL-certificaat aanschaffen in dit installeren. Er zijn handleidingen die je vertellen hoe je dit kunt doen. Wil je er zeker van zijn dat dit goed geregeld is en wil je er geen omkijken naar hebben, dan kun je het toevertrouwen aan je webbouwer of hostingbedrijf. Ook wij kunnen dit voor jou regelen. Neem gerust contact met ons op en dan zorgen wij voor jouw website. Veiligheid voor alles. Ben je een klant van Presis, dan kun je dit niet zelf instellen. Neem in dat geval contact met ons op, dan verzorgen wij dit voor jou.
Hoger in Google
Een SSL-certificaat maakt niet alleen je website veiliger, maar ook wordt je site er beter vindbaar door. Een website met een SSL-certificaat wordt hoger gewaardeerd door Google, waardoor je vindbaarheid beter wordt. Je gaat niet plotseling van onderaan de zoekresultaten naar de allereerste plaats, maar ieder puntje dat je hoger komt te staan is er weer één.
Veiligheid voor alles
Wij hopen dat je inziet hoe belangrijk een SSL-certificaat is. Je wilt het vertrouwen van je bezoekers graag behouden waardoor zij overgaan tot een aankoop of het achterlaten van informatie. Zoals eerder verteld, helpen wij je graag met het beveiligen van jouw website. De kosten voor het certificaat komen uit op € 24,- (exclusief btw) per jaar. Wanneer wij jouw certificaat regelen, zorgen we ervoor dat je er geen omkijken naar hebt en alles werkt zoals zou moeten. Heb je nog vragen of wil je onze expertise inzetten hiervoor, neem dan gerust contact met ons op.