Ik krijg veel vreemde mails binnen, is mijn website in gevaar?

03/11/2022
envelope paper lot

Wij krijgen veel vreemde emails dat onze website in gevaar zou kunnen zijn, met uitnodigingen of we naar websites willen kijken of bepaalde producten willen inzien. Dit wordt nu best heel vervelend. Wat kunnen we hieraan doen? Hoe verbeter ik mijn beveiliging hiervoor?

Je hebt last van spam. En dit is een veel voorkomend (best irritant) probleem. Om daar iets aan kunnen te doen moet er eerst vastgesteld worden waar de spam vandaan komt op je website.

Als je een link op je website hebt staan dat start met Mailto: dan komt daar gegarandeerd spam op binnen. dit is namelijk een link rechtstreeks naar de mailbox en is onbeveiligd. Dit omdat dit niet via de website zelf verzonden wordt maar via de provider. Wij zullen hiervoor een controle uitvoeren of de settings en instellingen van je domeinnaam goed ingesteld staan. Het beste is het liefst geen mailto link gebruiken op je website. Of deze link encrypten

Wanneer de spam verstuurd wordt via een contactformulier op de website of van reacties bij berichten kunnen we hier gelukkig nog wat tegen doen. Zo zijn er diverse plugins die helpen spam heel wat te verminderen.

Zo hebben de meeste contactformulier-plugins tegenwoordig een reCAPTCHA die je kan instellen. Daarnaast hebben de contactformulieren die wij gebruiken standaard een Honeypot ingebouwd zitten in de plugin. En zo kun je ook kijken naar de Akismet plugin (die standaard bij je WordPress website installatie inbegrepen zit) of naar de Zero-Spam plugin.

Ook WordPress zelf heeft een black/white list waarin je gebruik kunt maken van bepaalde woorden die absoluut niet gebruikt mogen worden met het invullen van contactformulieren. Helaas is deze erg streng, dus als je deze te fanatiek invult. Heb je weer de kans dat je contactformulier een foutmelding aangeeft of dat je als spam beschouwd wordt. Dit biedt de plugin Akismet zelf ook aan.

Welke oplossing uiteindelijk het beste is hangt uiteraard af waar je spam vandaan komt.

Voor de algehele beveiliging zijn we het meeste fan van iThemes security plugin. Wij gebruiken de PRO versie voor alle Managed Hostings.

Wij doen altijd onze uiterste best om spam te voorkomen op je website. Nu kan het zijn dat we alle beveiligingsopties op je website ingesteld hebben in stappen om te kijken wat dat goed werkt voor jouw website, maar dat er een nieuwe update uit is voor bots die sterker zijn dan de beveiliging. Het is vervelend, maar deze ontwikkeling blijft ook gewoon doorgaan. Het houdt ons scherp.

Mocht je onverhoopt toch nog last hebben van spam na het instellen van deze plugins, en het nakijken van je DNS. Neem dan contact met ons op. Dan helpen wij jou verder.