Het is zover, je website is helemaal klaar. Gevuld met alle teksten en afbeeldingen. Mensen kunnen je website bezoeken, informatie vinden en zelfs contact met je opnemen. Je hebt google analytics geïnstalleerd. Alles lijkt goed te gaan.
En dan blijkt ineens uit de data dat je dat je heel veel bezoekers verliest, ze klikken namelijk je website weg na 2 seconden.
Je gaat opzoek naar de oorzaak. Hier kom je erachter dat je website mega traag is. Hoe kan dit?
Het probleem ligt voornamelijk bij het niet juist of helemaal niet cachen van je website. Of bij het installeren van al die leuke gratis plugins die extra functies meebrengen voor het opmaken van je website.
In deze blog geef ik je graag de 4 beste WordPress plugins mee voor het sneller uitladen van je website.
Plugin 1: Cache plugin
Hiervoor zijn verschillende plugins die ik zou aanraden. Voornamelijk omdat je uiteindelijk moet kijken wat het beste past bij jouw website, omdat de ene plugin zwaarder is dan de andere.
Mijn eigen top 3 van cache plugin’s zou zijn:
1. WP Rocket
Wij gebruiken voor alle Managed WordPress Hostings de WP-Rocket plugin. Wij gebruiken deze plugin omdat hij heel voorzichtig en veelzijdig is met het cachen van je website. Ze maken waar wat ze beloven.
Wat ons de doorslag gaf tot het gebruik van deze plugin is dat je ten opzichte van WP super cache of Autoptimize een stuk minder hoeft in te stellen. Hierdoor steekt de plugin met kop en schouders boven de rest uit. Hij is mega gebruiksvriendelijk.
Deze plugin kost voor 1 website 49 euro per jaar. Maar dan heb je wel een snelle website na het instellen van de plugin.
Meer informatie over de plugin vind je op de website van WP-Rocket
Voordelen WP Rocket:
– Eenvoudige interface
– Je krijgt een waarschuwing dat dit je website stuk kan maken
– Veel opties
– Een goede uitleg en support
– Je krijgt de licentie gratis bij een Managed Hosting
– Ze bieden een 14-dagen-niet-goed-geld terug garantie.
Nadelen:
– Er is geen gratis versie van de plugin
– Er is ook geen gratis proefversie. (om te kijken of het wel iets voor jouw website is)
– Hij is aan de vrij prijzige kant
2. WP Super Cache
Voor alle unmanaged WordPress websites raden wij deze plugin aan. Je installeert de plugin, vinkt een aantal vinkjes aan en de website wordt gecached. Echter is deze plugin wel iets meer voor website gevorderden.
Het kan dus zo zijn dat je zonder waarschuwing een vinkje aanzet. Waardoor je onverwachte settings aanpast. Minder handig, maar bij goed gebruik is het een uitstekende tool.
Je kan de plugin hier downloaden: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-super-cache/
Voordelen WP Super Cache:
– Hij is gratis
– Er is een Simple en een export modus interface
Nadelen:
– Hij heeft geen Cache preloading of lazyload voor afbeeldingen.
3. Autooptimize
Deze plugin is misschien iets minder voor de hand liggend. Maar geeft een ontzettend goede Google Pagescore. Deze plugin maakt namelijk enorme invloed op je above the fold content.
Hij zorgt ervoor dat teksten en afbeeldingen “onder de vouw” later uitgeladen worden. Waardoor de website sneller wordt weergegeven voor bezoekers zonder dat hier iets van wordt gemerkt.
Wel moet je wel goed opletten bij het instellen van de plugin. Je kan namelijk heel snel je website “over optimaliseren” dit betekend dat je website ineens niet meer goed werkt of dat de website op een vreemde manier ingeladen wordt.
Daarom raadt ik aan bij deze plugin niet zomaar roekeloos alle vinkjes aan te zetten maar eerst een goede tutorial zoekt hoe dit werkt.
Als de Autoptimize een hoge Google Pagescore geeft, maar dit ten koste gaat van de functionaliteiten van de website. Dan raadt ik een van de bovenstaande plugins aan.
Je kan de plugin hier downloaden: https://wordpress.org/plugins/autoptimize/
Voordelen Autoptimize:
– Hij is gratis
– Er zijn veel websites te vinden die aangeven welke instellingen het meest optimaal zijn voor jouw website.
Nadelen:
– De plugin kan met een paar verkeerde vinkjes je website snel kapot maken
– Autoptimize is van zichzelf een vrij grote jongen. Dus zou ik dit voor kleine websites (max 4 pagina’s) afraden.
– Ik raadt het af om deze plugin in te stellen als je geen technische kennis hebt van je website.
Plugin 2: Een lazy load plugin voor afbeeldingen
Een lazy load plugin zorgt ervoor dat jouw pagina’s laden voordat de afbeeldingen geladen worden. Dit zorgt dus voor een betere pagespeed score en dat gebruikers je website als snel ervaren. En dat is de sweetspot!
Hiervoor raadt ik de plugin Smush aan. Je kan met deze plugin afbeeldingen “Smushen” wat betekent dat de plugin automatisch je afbeeldingen (kan) verkleinen zonder dat dit van de kwaliteit van de afbeelding afgaat.
De developers van de plugin hebben alles al vooraf ingesteld bij de instellingen zodat de plugin direct hoort te doen wat hij moet doen; namelijk de afbeeldingen Lazyloaden. Maar het is zo ingericht dat je deze instellingen kan aanpassen.
Mocht je een andere afbeeldingsgrootte willen hebben, of andere opties willen instellen. Dan is deze mogelijkheid er.
De plugin is gratis, echter kan je in de gratis versie maar 50 afbeeldingen per keer optimaliseren.
Je kan de plugin hier downloaden: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-smushit/
Plugin 3: Oude database rommel schoonmaken
Als je WordPress website goed onderhouden wordt en updates krijgt. Kan het zijn dat je de database van je website sinds het begin van tijden alle veranderingen onthouden heeft.
WordPress is slim en heeft een trucje bedacht dat als je per-ongeluk een plugin verwijderd en weer opnieuw installeert, dat hij alle data onthoudt wat jij in de plugin ingesteld hebt.
Dit betekend dus ook als je de plugin verwijderd voor een andere plugin. Dat de data van de oude plugin rondzweeft in je database.
Erg fijn dat hij de data opslaat. (voor de zekerheid) Maar je kan je voorstellen dat als je jouw website al 5 jaar hebt dat dit aardig op kan lopen. Hij onthoudt namelijk alles. En een grote database voor een middelgrote website is ..vrij onnodig en kan ook best zwaar zijn.
Daarvoor hebben we een Database schoonmaak tool:
WP-Optimize – Cache, Clean, Compress.
Zo werkt de plugin:
In principe heeft deze plugin ook een Cache en afbeelding tool inbegrepen, maar dit zijn niks meer dan bonus features, omdat er plugin zijn die hier net iets beter in zijn.
Let op! Maak voordat je hieraan start altijd een backup van je website database, zodat je niet per ongeluk belangrijke informatie wist.
Je gaat naar de database optie van de plugin, hier selecteer je welke tabellen je wilt optimaliseren. En dan klik je op “run optimisation” De plugin doet al het werk voor jou.
Bij het Tabje “Tables” kan je inzien welke tables er staan. Van welke plugins deze zijn en of deze plugins nog op de website staan. Met deze informatie kan je ervoor kiezen deze informatie weg te gooien en de database op te schonen.
Zo heb je in no-time weer een schone website
Plugin 4: Google Tag Manager
Google is onze beste vriend in alles. Ze hebben uitstekend doordachte applicaties en dit is hier een van.
Nu komt het vaak voor dat je een stukje code van bijvoorbeeld Google Analytics, of iets anders in de header van je website moet zetten. (voor de </header> tag)
Uiteindelijk stond bij ons de gehele header vol met stukjes script die hij moet uitvoeren tijdens het uitladen van de pagina. Daarbij moet hij ook rekening houden met Cookies; dus akkoord vragen hiervoor en opnieuw uitladen wanneer er een akkoord is (of geen akkoord is)
Je kan je dan ook voorstellen dat dit vrij lang duurt voor eindelijk de pagina uitgeladen is.
Daarbij aangevend dat er uit onderzoek gebleken is dat een gebruiker ongeveer 2 seconden geduld heeft voor hij de website weg klikt en op zoek gaat naar een website waar hij sneller aan zijn info kan komen.
Maar, wat geeft dit voor voordelen op de optimalisatie dan?
In Google tag manager applicatie van google zet je al je tags neer die je normaal in je header plaatst. zoals Google Analytics, Google search en LeadInfo.
Je geeft in de plugin goedkeuring voor de koppeling met je Google tag manager token. Waarop er maar 1 tag in je header komt te staan waardoor hij niet het hele riedeltje af moet. Minder code betekent een snellere laadtijd van je website.
Alles wordt nu geregeld via de Google Site Manager
Je kan de plugin hier downloaden:
https://nl.wordpress.org/plugins/duracelltomi-google-tag-manager/
Handige WordPress-plugins? Deel je tips
Deze tips geef ik graag mee omdat het fijn is als er iemand met je meedenkt. Vooral omdat het fijn is om een snelle website te hebben. Wist je dat als je website langer doet over 3 seconden laden je klanten kan verliezen?
Mocht je wat aan deze blog gehad hebben, dan hoor ik dit uiteraard graag van je! Heb je zelf plugins waarvan je vinden dat ze echt vermeld moeten worden. Geef deze dan door!
Hulp nodig? Geef ons gewoon een belletje.
- Weten waar je aan toe bent
- Beter gevonden worden door zoekmachines
- Een website helemaal van deze tijd
- Veel meer bezoekers op je website